Missie en artistieke drijfveren

Missie en artistieke drijfveren Classical Encounters kamermuziekfestival
artistiek leider Eva Stegeman

Beleving en innovatie vormen de artistieke uitgangspunten van Classical Encounters. Het festival wil een inspirerend platform bieden: een ontmoetingsplek voor kamermuziekliefhebbers en een broedplaats voor creatief avontuur. De artistieke keuzes zijn erop gericht de zeggingskracht van de muziek optimaal tot zijn recht te laten komen.

Topkwaliteit
Topkwaliteit op het podium is het vertrekpunt. De kenner herkent de kwaliteit van de musici en waardeert – net als de ‘beginner’- het pakkende verhaal dat wordt verteld en de passie waarmee wordt gemusiceerd. Verrassende uitvoeringsvormen heffen barrières van de traditionele concertpraktijk op en verleiden tot ‘reikhalzen’; een betrokken en ademloos luisterend publiek zien we als een onmisbare partner.

Programma
De rijkdom van meerdere eeuwen kamermuziekrepertoire combineren we graag met een vernieuwende presentatie – waarbij het experiment niet wordt geschuwd – mits vorm en inhoud elkaar aanvullen. We bedienen liefhebbers met een hoogwaardig kamermuziekaanbod en tonen jongeren dat kamermuziek meer is dan ‘muziek van lang geleden’. We willen het kamermuzikale erfgoed doorgeven aan een zo breed mogelijk publiek en dagen componisten en jonge musici uit hun verhaal te delen.

H2O Surprise and Sleepover concert//Lourdeskerk in 2015

Contact met het publiek op bijzondere locaties
Kamermuziek floreert in een intieme setting. Het festival bespeelt kamermuzieklocaties als de Nieuwe Kerk in Den Haag, de Stadsgehoorzaal Lieden (2019) en Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten, maar strijkt ook neer op minder voor de hand liggende locaties, zoals De Electriciteitsfabriek, De Vereeniging, musea, winkels, de Cultuurankers van Den Haag, de Lokhorstkerk en kunstlokaal Old School in Leiden en het prachtige verscholen stadspaleis het Spaansche Hof in Den Haag. Het festival kiest ook locaties die gewoonlijk niet toegankelijk zijn voor publiek, zoals huiskamers en ambassades. Waar mogelijk sluit de locatiekeuze aan bij het thema.