Thema 2020: Variations

Thema 2020: Variations

13 t/m 17 mei – 18e editieZonder variatie zou het niet alleen saai zijn, afwisseling en diversiteit zijn simpelweg onmisbaar – bijvoorbeeld voor evenwicht in de natuur, voor een bruisende stad, voor innovatie. In muziek is variatie al net zo cruciaal.

Variatie is een van de belangrijkste elementen die ons leven kleur geven. Het is dankzij genetische variatie dat de mens als soort überhaupt bestaat, en zich steeds door evolutie verder heeft kunnen ontwikkelen tot de complexe soort die hij nu is! In de natuur is variatie cruciaal voor het behouden van het evenwicht tussen soorten en ecosystemen. De diversiteit van de inwoners van Den Haag maakt dat onze stad bruist en leeft. Het gezegde ‘verandering van spijs doet eten’ drukt dit goed uit. Variatie is een van de belangrijkste elementen die onze wereld vormgeven en die ons leven zinvol en interessant maken.

Ook in kunst en muziek is variatie cruciaal. Al in de 16e eeuw werd in Italië het aanbrengen van genoeg varietá beschouwd als een van de grondregels voor het componeren. Het was in diezelfde tijd gebruikelijk om versieringen of variaties te maken op bestaande liederen en er werd geïmproviseerd over een baslijn die steeds hetzelfde bleef. Variatie en improvisatie gingen op deze manier dus hand in hand. Van alle componisten in de muziekgeschiedenis is het Ludwig van Beethoven die met zijn thema en variaties het meeste furore maakte. Hij componeerde maar liefst 60 werken met deze vorm! In 2020 wordt de 250e geboortedag van deze beroemde componist groots gevierd. Reden temeer dus om hem in deze editie van Classical Encounters eer aan te doen, en het thema van deze editie te wijden aan het genre dat door hem zo geliefd was.

Tijdens Classical Encounters 2020 onderzoeken we het fenomeen variatie in al haar facetten. Ook binnen de opzet van het festival is er sprake van variatie: artistiek leider Eva Stegeman kiest in 2020 voor een Artist in Focus en nodigt Rembrandt Frerichs uit. Het thema Variations is Rembrandt als jazzpianist, improvisator en componist op het lijf geschreven. Eva Stegeman nodigde hem uit een nieuw werk te schrijven waarin improvisatie een belangrijke rol speelt. Eternal Variating Alternations wordt tijdens het festival twee keer uitgevoerd – uiteraard in twee verschillende varianten.

Rembrandt Frerichs:

Bijzonder aan Classical Encounters vind ik de vooruitstrevende koers die het festival vaart onder leiding van Eva Stegeman: ik geloof net als zij dat de klassieke muziek een ontzettend rijke bron is van waaruit ik kan blijven tappen en tegelijkertijd vernieuwen. Voor mij is deze samenwerking een unieke kans om als componist te onderzoeken hoe ik met klassieke bouwstenen iets nieuws kan creëren.”

Ik zie ernaar uit u te ontmoeten tijdens Classical Encounters 2020!

Eva Stegeman
Artistiek leider Classical Encounters


Wilt u graag op de hoogte gehouden worden in de aanloop naar het festival?
Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief onderaan deze pagina.