Eva Stegeman – oprichter en artistiek leider
Violiste Eva Stegeman valt op door haar grote veelzijdigheid. Als soliste treedt zij op met ensembles en orkesten in binnen- en buitenland. Zij is concertmeester van de Deutsche Kammerakademie Neuss en is ook als dirigerend concertmeester actief. Op het gebied van de kamermuziek heeft zij internationaal een grote reputatie opgebouwd. Eva is artistiek directeur van het door haar opgerichte (2003) Classical Encounters (voorheen ‘Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag’), een festival dat wordt geprezen om zijn hoge artistieke kwaliteit en innovatieve programmering. In 2018 ontving zij de Haagse Stadspenning voor haar grote verdiensten voor dit jaarlijkse kamermuziekfestival. Als jurylid in viool- en kamermuziekconcoursen is zij door heel Europa actief en zij is als kamermuziekdocent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Den Ha
ag en Codarts Rotterdam. Haar repertoire reikt van de vroege barok tot muziek van nu en cross-over.
Eva Stegeman deelt als soliste het podium met orkesten en ensembles als het European Union Chamber Orchestra, de Deutsche Kammerakademie Neuss, het Orfeo Orchester Budapest, Nootstroom Orkest Fryslan, Sinfonia Rotterdam, het Arezzo Ensemble, Sinfonietta Amsterdam, de Bielefelder Symphoniker en het voormalige Combattimento Consort Amsterdam.
Eva als (dirigerend) concertmeester
Sinds 2003 is Eva Stegeman concertmeester van het European Union Chamber Orchestra, dat altijd zonder dirigent optreedt. Van 2007 tot 2012 was zij eerste concertmeester van Sinfonia Rotterdam en sinds 2014 is zij concertmeester van de Deutsche Kammerakademie in Neuss (D) en sinds 2018 van Nootstroom Orkest Friesland.
Als dirigerend concertmeester leidde zij tevens het Daejeon Philharmonic Orchestra (2016), het Arezzo Ensemble, de Deutsche Kammerakademie en het Musica Nexus Ensemble. In 2007 vond onder haar muzikale leiding een serie voorstellingen van Mozarts Don Giovanni plaats in Thansau (Zuid-Duitsland, regie: Eva Buchmann).
Als concertmeester is Eva Stegeman te gast bij orkesten als het Württembergisches Kammerorchester Heilbronn, het Antwerp Symphony Orchestra, Casco Phil (Belgische Kamerfilharmonie), het Orkest van het Oosten (Cosí Fan Tutte/ Nationale Reisopera), Georgisches Kammerorchester Ingolstadt en Het Brabants Orkest. Tijdens festivals voert zij ad-hoc-formaties en kamerorkesten aan (zonder dirigent), waar zij in korte tijd hechte, bevlogen ensembles van weet te smeden.
Eva als programmeur
Eva Stegeman is oprichter en artistiek leider van Classical Encounters (voorheen Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag) dat sinds 2003 elk jaar plaatsvindt. Onder haar leiding brengt het festival jaarlijks een keur van (inter)nationale topmusici bijeen. Het festival heeft een vaste plaats verworven in het Nederlandse muziekleven en staat bekend om zijn hoge artistieke kwaliteit en innovatieve karakter. Muziek klinkt in combinatie met andere kunstvormen, festivalbezoekers worden nauw bij de concerten betrokken en vaak vinden concerten plaats op alternatieve locaties buiten de concertzaal.
Eva in kamermuziekensembles
Het spelen van kamermuziek is een grote passie van Eva Stegeman. Zij maakte deel uit van het Cristofori Piano Quartet; van dit kwartet verscheen in 2006 een cd met pianokwartetten van Beethoven en Schumann, die door pers en publiek zeer enthousiast is ontvangen. Als primarius van het Doelen Ensemble legt zij zich toe op de uitvoering van klassiek repertoire van de 20e en 21e eeuw. Met acteur/verteller Huib Ramaer en pianist Tobias Borsboom vormt Eva Stegeman een kleine muziektheatergroep, gespecialiseerd in verhalende concertprogramma’s, zoals over de vriendschap tussen Edvard Grieg en Julius Röntgen en het bewogen leven van de Zweedse violist en componist Amanda Maier. Met het voormalig Hortus Ensemble specialiseerde zij zich van 2007 tot 2017 in de authentieke uitvoering van kamermuziek rond 1850-1950.
Van 2003 tot 2011 maakte Eva Stegeman deel uit van Combattimento Consort Amsterdam, waarmee ze over de hele wereld optrad en vele cd’s opnam. Met het in barok gespecialiseerde Leupold Trio, waarmee zij van 2003 tot 2012 actief was, bracht zij in 2010 de cd Con Chitaronne uit (Challenge Records), met triosonates van Gabrieli tot Vivaldi.
In binnen- en buitenland was is te gast op vele internationale festivals zoals het Festival dei Due Mondi/Spoleto, Emilia Romagna Festival, Ravello Festival, Schleswig-Holstein Musik Festival, Fränkische Musiktage, Grachtenfestival, Peter de Grote Festival, Wonderfeel, Gergiev Festival, Festival Bach en Combrailles, Rheingau Musik Festival, festivo Aschau im Chiemgau, Festival de Wallonie, Festival van Vlaanderen en Glasperlenspiel in Tallinn.
Opleidingen, masterclasses en concoursen
Eva Stegeman studeerde viool bij Davina van Wely aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarna volgde zij een postgraduate-studie in Londen bij David Takeno aan de Guildhall School of Music and Drama. Daar werd haar de M. Warsaw Chamber Music Interpretation Award toegekend.
In 1995 won zij de tweede prijs op het 15de Nationaal Vioolconcours Oskar Back voor haar vertolking van het vioolconcert van Beethoven. Zij nam deel aan internationale masterclasses onder leiding van beroemde violisten en pedagogen als György Sebök, Viktor Liberman, Herman Krebbers, Boris Belkin en Lorand Fenyves.
Eva’s viool
Stegeman bespeelt een Giovanni Battista Rogeri (Brescia) viool uit ca 1680.