Over het festival

… is hét internationale kamermuziekfestival van de regio Den Haag, Leiden en omgeving. Sinds de oprichting in 2003 stelt artistiek leider Eva Stegeman jaarlijks een verrassend programma samen; concerten die zich kenmerken door innovatieve en inspirerende ontmoetingen tussen musici en publiek.

Classical Encounters is door de European Festivals Assocation aangemerkt als ‘uitzonderlijk festival’ en mag in 2019-2020 voor de 3e keer het EFFE-label voeren.

Classical Encounters – missie en artistieke drijfveren
Artistiek leider: Eva Stegeman

Beleving en innovatie vormen de artistieke uitgangspunten van Classical Encounters. Het festival wil een inspirerend platform bieden: een ontmoetingsplek voor kamermuziekliefhebbers en een broedplaats voor creatief avontuur. De artistieke keuzes zijn erop gericht de zeggingskracht van de muziek optimaal tot zijn recht te laten komen.

Topkwaliteit
Topkwaliteit op het podium is het vertrekpunt. De kenner herkent de kwaliteit van de musici en waardeert – net als de ‘beginner’- het pakkende verhaal dat wordt verteld en de passie waarmee wordt gemusiceerd. Verrassende uitvoeringsvormen heffen barrières van de traditionele concertpraktijk op en verleiden tot ‘reikhalzen’; een betrokken en ademloos luisterend publiek zien we als een onmisbare partner.

Programma
De rijkdom van meerdere eeuwen kamermuziekrepertoire combineren we graag met een vernieuwende presentatie – waarbij het experiment niet wordt geschuwd – mits vorm en inhoud elkaar aanvullen. We bedienen liefhebbers met een hoogwaardig kamermuziekaanbod en tonen jongeren dat kamermuziek meer is dan ‘muziek van lang geleden’. We willen het kamermuzikale erfgoed doorgeven aan een zo breed mogelijk publiek en dagen componisten en jonge musici uit hun verhaal te delen. Jongeren hebben onze speciale aandacht. We ontwikkelen educatieve programma’s en het speciaal op hen afgestemde jaarlijkse Late Night Concert.

Contact met het publiek op bijzondere locaties
Kamermuziek floreert in een intieme setting. Het festival bespeelt kamermuzieklocaties als de Nieuwe Kerk in Den Haag en Kasteel Duivenvoorde, maar strijkt ook neer op minder voor de hand liggende locaties, zoals De Electriciteitsfabriek, De Vereeniging, musea, winkels, de Cultuurankers van Den Haag en het prachtige verscholen stadspaleis het Spaansche Hof. Het festival kiest ook locaties die gewoonlijk niet toegankelijk zijn voor publiek, zoals huiskamers en ambassades. Waar mogelijk sluit de locatiekeuze aan bij het thema.