Zo 8 april | Mecenasconcerten 2018

Mecenasconcerten 2018

 “Waar een Maecenas is, komt ook wel een Vergilius…”
– Marcus Valerius Martialis (40-104 AD)

Zo 8 april Mecenasconcert Hans Schouten
Zo 8 april Mecenasconcert Peter Arensman
Zo 8 april Mecenasconcert Karel Feenstra


“Vanaf het prille begin heb ik dit
festival tot een unieke ontmoetingsplek willen maken met ruimte voor inspiratie, experiment en dialoog. Kamermuziek leent zich hier bij uitstek voor omdat het de meest directe en persoonlijke manier van muziek maken is. Er is geen dirigent of leider. Er is alleen teamspirit, chemie én het gezamenlijk streven naar perfect samenspel. De huiskamer is de meest oorspronkelijke omgeving voor kamermuziek. Musici en toehoorders zitten dichtbij elkaar. Hierdoor springt de ‘vonk’ van de muziek snel over. De ultieme setting dus om de relatie tussen muziekliefhebber (mecenas) en musicus te onderzoeken…Ik ben ontzettend blij en trots dat we dit jaar drie bijzondere Mecenasconcerten bij drie fantastische gastheren thuis kunnen presenteren!”
– 
Violiste en artistiek leider Eva Stegeman

In 2018 bestaat het Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag, sinds 2018 Classical Encounters, 15 jaar. Dit vieren we met een bijzondere jubileumeditie. Onder het motto For the Love of Music onderzoeken we van 4 tot en met 8 april 2018 de bijzondere relatie tussen mecenas en kunstenaar aan de hand van een rijkgeschakeerd programma rond belangrijke mecenassen en hun protegés. We volgen het voorbeeld van de man aan wie we het concept en de term ‘mecenaat’ te danken hebben: Gaius Cilnius Maecenas (70-8 AD), raadsman van keizer Augustus. Hij was financier van dichters als Horatius, Propertius en Vergilius. Tijdens zijn uiterst succesvolle carrière als diplomaat in het Rome onder keizer Augustus, verwierf Mecenas bekendheid als beschermheer van kunstenaars. Hij huldigde het principe dat men soms vrijgevig moet zijn, om later des te meer terug te krijgen.

Onze Mecenasconcerten zijn dé gelegenheid om op niveau te genieten van kamermuziek in haar originele setting: intens, persoonlijk, met de muziek dicht op de huid. Als gastvrouw of gastheer programmeert u samen met artistiek leider Eva Stegeman het concert van uw eigen Huiskamer. U heeft als mecenas mede de regie: een unieke kans om zelf aan de wieg te staan van de samenstelling van een programma. In nauw overleg ontwerpt u het programma van uw dromen, passend bij uw ruimte en de ambiance. U bepaalt of uw gasten Bach, Schubert, Satie of Pärt of iets heel anders te horen krijgen en bijvoorbeeld hoe uitgebreid of beknopt een toelichting moet worden gepresenteerd. Ook een muzikaal-artistieke reflectie op een voor u relevant thema is bespreekbaar. Het concert kan zelfs interactief worden uitgevoerd. Maak van uw eigen huiskamer een inspirerende ontmoetingsplek!

Zoals elk jaar komen tijdens ons festival topmusici van over de hele wereld bij elkaar. Met deze musici én het aanstormend kamermuziektalent van het Koninklijk Conservatorium verzorgen wij de Mecenasconcerten. Vanzelfsprekend bent u als mecenas eregast op ons festival.

De Kring van Mecenassen groeit! Heeft u interesse om een toekomstige festivaleditie te helpen realiseren middels een Mecenasconcert in eigen salon? Neemt u dan contact op met artistiek leider Eva Stegeman of zakelijk leider Onno Ephraim via onno@classicalencounters.nl