zo 8 april | Slotconcert: salonconcert met High Tea & Sacher Torte

Zondag 8 april 15:30 – 17:30 uur – Nieuwe Kerk, Den Haag
Slotconcert: Salonconcert met High Tea en Sacher Torte
KOOP HIER UW KAARTEN

14:30 uur inleiding Leo Samama: Muziek in goed gezelschap – de culturele salon

Villa-Lobos  – Sonate-fantaise no 1 voor viool en piano op 27 ‘Désespérance
Richard Strauss – Metamorphosen TrV 290 (septet bewerking R. Leopold)
pauze (met Sacher Torte!)
Chausson – Concert in D-groot op 21 voor piano, viool en strijkkwartet (1892)

Musici:
Lavard Skou Larsen – viool | Philippe Raskin – piano | Emeline Pierre – viool | Joël Waterman – altviool | Jackie Xiao – viool/altviool | Ketevan Roinishvili – cello | Sebastiaan van Halsema – cello | Théotime Voison – contrabas

In het Parijs van na 1880 was de salon van Chausson aan de Rue de Courcelles 22 één van de belangrijkste bolwerken van de culturele elite: er bestaat een foto waarop Debussy in deze salon voor het eerst zijn Clair de Lune speelt onder toeziend oog van Chausson. Het werd het trefpunt van de hele artistieke en geestelijke elite van Parijs.

Chausson was in 1871 mede-oprichter van de Société Nationale de Musique, die als doelstelling de bevordering van de toenmalige Franse muziek had. Van 1889-1899 was hij secretaris van deze vereniging. Soms fungeerde hij als dirigent of uitvoerend musicus bij de concerten. Samen met D’Indy zette hij zich ervoor in, dat dit gezelschap voor buitenlandse componisten werd opengesteld. Chausson was zelf vermogend en hield een eigen Salon waar hij veel jonge collega’s ondersteunde met het realiseren van uitvoeringen van hun werken en het opbouwen van hun netwerken.

Richard Strauss componeerde Metamorphosen in opdracht van Paul Sacher. In 1990 zijn teksten van Richard Strauss ontdekt, met zijn eerste ideeën over Metamorphosen. Daaruit blijkt dat de compositie oorspronkelijk bedoeld was voor zeven snaarinstrumenten. Rudolf Leopold heeft de uiteindelijke compositie van Strauss (voor 23 instrumenten) bewerkt tot een strijk-septet.