Kit Armstrong speelt Bachs Goldbergvariaties

Terug naar programma

Donderdag 14 mei | Kit Armstrong speelt Goldbergvariaties

Tijd: 20:15 uur
Locatie: Nieuwe Kerk, Den Haag
19:15–19:45 uur: inleiding door Leo Samama (toegang gratis): Variaties voor een slapeloze graaf *

Byrd – Walsingham
Byrd –  
Quadran pavan and galliard
Sweelinck – Variaties op het thema ‘Mein junges Leben hat ein End’, SwWV 324
Sweelinck – Fantasia cromatica

J.S. Bach – Goldbergvariaties, BWV 988

Met het thema Variations mogen de Goldbergvariaties van J.S. Bach niet ontbreken. De nog jonge, uitzonderlijk begaafde Brits-Taiwanese pianist Kit Armstrong (1992) werd door zijn leermeester Alfred Brendel bestempeld als “het grootste talent dat ik ooit ben tegengekomen”. Armstrong beschikt over een vlekkeloze techniek en met name over een enorme intuïtieve muzikaliteit, die hem heel diep met de muziek in contact brengt, in zowel analytisch als emotioneel opzicht. Hij heeft een zeer ontspannen en tegelijk expressieve muzikale autoriteit, die bij hem bijna vanzelfsprekend lijkt. Kit Armstrong heeft een zwak hij voor de barokke en klassieke werken. Alfred Brendel noemde hem “the ideal Bach interpreter”. Dat belooft wat!

Kit Armstrong en het festival hebben een nauwe band opgebouwd; hij was eerder als jong ‘wonderkind’ vier edities te gast en hij componeerde maar liefst vier keer een nieuw opdrachtwerk voor Classical Encounters. Meer recentelijk (2016) trad Kit – inmiddels meesterpianist – weer op tijdens het festival, dit maal samen met het beroemde Skampa Kwartet in het pianokwintet van Dvorák.


———————————————————————————————–
* Variaties voor een slapeloze graaf…
De Goldberg-Variaties zouden uitgevoerd zijn voor de Russische ambassadeur in Dresden, die aan slapeloosheid leed. Het blijft echter de vraag hoe een zo ingenieus spel van variaties en complexe muzikale technieken iemand in slaap kan sussen. Je moet luisteren, je moet het volgen, je kunt je er niet aan onttrekken…
Kit Armstrong komt hoogstpersoonlijk uitleggen wat de Bach en de Goldberg Variaties voor hem betekenen.


Tickets

Wilt u een passe-partout bestellen? Klik hier