Thema 2019: Music Never Dies – over duivelskunsten, Magere Hein en het paradijs

Thema 2019: Music Never Dies – over duivelskunsten, Magere Hein en het paradijs

8 t/m 12 mei 2019 – 16e editie

Zonder de dood geen leven. Iedereen weet dat het leven eindig is, maar al te graag kijken we weg van deze realiteit en verliezen we ons in de waan van de dag. We bestrijden de dood en stellen hem zo lang mogelijk uit. We schenken er nog een in, steken er nog een op en dansen tot de zon ondergaat. Vandaag de dag is de dood naar de marge verdrongen. Door de hedendaagse techniek en medische wetenschap staat ze niet meer in het midden van ons leven. Misschien weten we er daarom ook niet meer zo goed raad mee. Hoe anders was dit in vroeger tijden, toen Magere Hein een persoon was om altijd rekening mee te houden. Echter, of we het nu willen of niet, door te leven verhouden we ons per definitie tot de dood.

De dood roept een rijk scala aan emoties op. Ze confronteert ons met onze diepste angst: wanneer is het mijn tijd? Het verlies van onze geliefden is een van de heftigste ervaringen die een mens kan meemaken en de rouw daarover een proces dat jaren kan duren. Tegelijkertijd is de dood ook fascinerend. We griezelen tijdens Halloween en smullen stiekem van het lugubere plot van een thriller of horrorfilm. De dood is omgeven door mythes en verhalen. Onze visie op de dood, de omgang met de doden, en het mystieke concept van een hiernamaals zijn altijd een grote bron van artistieke reflectie geweest. Zolang de mensheid bestaat, worden er verhalen verteld over het leven na de dood.

Deze verhalen, verbeeld in kunst en verklankt in muziek, helpen ons om te gaan met onze eindigheid en alle gevoelens die daarbij komen kijken. Daarom gaan we tijdens Classical Encounters 2019 de confrontatie aan en ‘kijken we de dood in de ogen.’ We komen haar tegen in vele gedaantes: beangstigend en luguber, maar ook grappig en troostrijk. We horen muziek die troost, muziek die fascineert, muziek die een gruwelverhaal begeleidt. En misschien horen we zelfs muziek die ons doet geloven dat er meer is dan het leven. Classical Encounters 2019 zet ons aan het denken over onze eindigheid, de lelijkheid en de schoonheid van leven en dood. Want waar mensen verscheiden, leeft muziek voort: Music never dies.

Verhalen over de dood vormen een rode draad in het programma van CE 2019. Daarbij treedt het festival, zoals het al sinds de oprichting heeft gedaan, buiten de geijkte kaders van de concertzaal en het “klassieke muziek format”. De concerten vinden plaats in kroegen, concertzalen, huiskamers en kerken. En overal is een verhaal te horen. Veel componisten lijken er patent op te hebben: een bizarre of soms zelfs hilarische manier om te sterven. De historische verhalen en anekdotes zijn talrijk, en inspireerden mij tot dit rijke en meeslepende programma. Tijdens Classical Encounters 2019 reist het publiek mee langs een serie verhalen over de dood van beroemde en minder beroemde componisten, met hun muziek en op passende locaties. De mensen zijn er niet meer, de muziek leeft voort. In de intieme setting van kamermuziek brengen we de verhalen dichtbij het publiek. 

Ik hoop u te ontmoeten tijdens Classical Encounters!

Eva Stegeman
Artistiek leider Classical Encounters


Wilt u graag op de hoogte gehouden worden in de aanloop naar het festival?
Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief onderaan deze pagina.


Opmaatconcert 31 maart 2018
Centrale Bibliotheek Spui