Beethovens variatiekunst #1

Terug naar programma

Vrijdag 15 mei | Beethovens variatiekunst #1

Tijd: 20:15 uur
Locatie: Lokhorstkerk, Leiden

Beethoven – Septet in Es op. l20
Schubert – Octet in F D 803

Sylvia Huang – viool
Eva Stegeman – viool
Hannah Strijbos – altviool
Willem Stam – cello
Olivier Thiery – contrabas
Bruno Bonanséa – klarinet
Pieter Nuytten – fagot
Laurens Woudenberg – hoorn

Twee onbetwiste klassiekers, acht topmusici en een prachtige schuilkerk middenin het oude Leidse centrum staan garant voor een unieke kamermuzikale ontmoeting!

Beethovens Septet werd op een gegeven moment zó populair dat Beethoven ervan begon te balen dat het al zijn andere werk overschaduwde – dat zou niet gebeuren, maar het Septet is nog steeds een van de populairste kamermuziekwerken. Het verscheen in allerlei variaties: voor strijkkwartet plus hoorns, voor klarinettrio, voor piano vierhandig. Vanavond hoort u de oorspronkelijke bezetting, zoals bij de première in 1800. In het hart van het Septet: Tema con variazoni waar in elke variatie een andere klankkleur en -combinatie van de verschillende instrumenten klinkt.

Zijn Octet schreef Schubert, naar verluidt, als opdracht in reactie op Beethovens Septet. Het vraagt één extra viool, maar is verder in structuur zeer vergelijkbaar met het septet, inclusief variatie-deel – en inmiddels zo mogelijk nog geliefder dan zijn voorganger.

U kunt ook een voordelige dagkaart à € 35 kopen voor alle onderdelen op vrijdag in Leiden: de Pop-out! (17:00), de lezing van Leo Samama (18:00) en het concert Beethovens Variatiekunst #1 (20:15).Tickets

Combi-ticket – dagkaart vrijdag

Wilt u een passe-partout bestellen? Klik hier